Turkoosikompleksi

perjantaina, maaliskuuta 06, 2015

Jos joku väri on sellainen, josta olen käynyt elämäni aikana kiivaita keskusteluja, se on turkoosi. En tiedä, miksi juuri turkoosi on sellainen väri, joista ihmisillä tuntuu olevan erittäin vaihtelevia käsityksiä - jonkun mielestä se on selkeästi sininen ja toisten mielestä selvästi enemmän vihreään taittava. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään ja olen ilmeisestikin mielepiteeni kanssa väärässä - mistä varmaan johtuvat ne kaikki aiheesta käymäni keskustelutkin... Minun turkoosini on selkeästi vihreään taittava ja tummahko - erotuksena esimerkiksi vaaleansinisestä, vaaleanvihreästä ja mintunvihreästä. Luin juuri taannoisen mekkokohun inspiroiman, erittäin mielenkiintoisen artikkelin värien näkemisestä. Suosittelen kaikkia kynsilakkaharrastajia tai muuten vaan eri värisävyjen bongailijoita lukemaan tämän artikkelin (No one could see the color blue until modern times, kirjoittaja Kevin Loria). Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus, jonka mukaan emme välttämättä edes näe tiettyjä sävyjä, jos kielessämme ei ole sanoja niille! Artikkelissa on myös pieni testi vihreän sävyjen bongaamiseen - itse tunnistin oikein eri värisen vihreän laatikon, mutta olin valinnastani hyvin epävarma. Kiintoisaa!

Onkohan selitys ongelmilleni turkoosin ja sinisen ja vihreän eri sävyjen hahmottamisessa siis suomen kielen puutteellisuudessa? Erotan kyllä toisistaan eri sävyt, mutta en osaa antaa niille oikeitä nimityksiä. Mitä (käyttökielen) sanoja esimerkiksi suomessa vastaavat englannin teal, cyan ja aqua?? Onko teal lähinnä petrolinsininen vai petrolinvihreä? Miksi suomessa on sana sekä petrolinsiniselle että petrolinvihreälle? Käyttääkö joku sanaa syaani, ja ei kai se syaanin (yli)kirkas sävy sentään kenellekään ole sama kuin turkoosi (vai onko)?

Pitkien sepustuksien jälkeen päästään viimein kynsiin, eli tietysti #ablecs15-haasteen turkoosiin teemaan! Ehkäpä halusin tällä tarinalla pohjustaa sitä, että tämä on MINUN käsitykseni turkoosista. :D Tuo nimettömän tekstuuri on minun makuuni vähän liiankin sininen, vaikka se näistä ehkä olisi lähinnä sitä "virallista" turkoosia (tsekkaa esim. tämä Wikipedian sävy). Kynsillä on siis kolmea lakkaa, jotka ovat Formula X:n Brushed Metallics -kokoelman metallimattainen Discovery, Essencen vaaleampi, aavistuksen vihreämpi ja shimmerinen Splash! ja nimettömässä tekstuurina OPI:n What's a Little Rain Forest?. Muillakin on näköjään ongelmia näiden sävyjen kanssa, sillä Discoverysta kauniit swatchit esitellyt bloggaaja käytti sen sävystä täällä nimitystä tealquoise. ;) Leimat ovat MoYou Londonin Sailor-sarjan laatasta nr 06 , ja ne on leimattu ristiin - pikkurillissä ja keskisormessa pohjalla Discovery ja peukalossa ja etusormessa Splash! Olen nyt kovin innostunut mattalakoilla leimailusta, vaikka lopputulos ei ehkä olekaan kovin pysyvä - hieno se kuitenkin on onnistuessaan!Kynsilläni / on my nails:

Base coat: Trind Nail Repair
Polishes: Formula X Discovery (turquoise metallic matte), Essence Splash! (turquoise shimmer), OPI What's a Little Rain Forest? (turquoise texture)
Stamping plate: MoYou London Sailor Collection nr 

No, onko ne turkoosit vai ei??

p.s. Nythän nuo pirun kynnet näyttää näissä kuvissa ihan liian sinisiltä ollakseen "mun" turkoosit... Oikeasti ne oli kyllä vihreämmät.

-------------

I have a problem with turquoise. For some reason, I seem to have a slightly different conception of turquoise than most people I know. For me, it's quite green and sort of dark. Nothing like these shades shown in Wikipedia, well maybe except of the Medium Turquoise - only it should be greener, right?? Maybe this very interesting article by Kevin Loria explains my problems - it might be that we just don't have enough words in Finnish to understand all these shades...? I lively recommend the article for anyone interested in colours! Anyway, these nails represent my image of turquoise, for the #ablecs15 challenge, week 4. I used three turquoise(ish?) polishes as you can see above. I'm very into stamping with matte polishes now - the result is not very durable but so cool! 

So, are they turquoise or what?? Thanks for reading, 

Helmi

6 kommenttia

 1. Väriasiaan en kommentoi, mutta kynnet on kyllä tosi kauniit ja onnistuneet! :) <3

  VastaaPoista
 2. Blogissani olisi sulle muuten haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kävin kurkkaamassa! Täytyypä ehtiä joku päivä vastata siihen :)

   Poista
 3. Kuules Helmi, puhut vähän mutta asiaa. Toi värihomma on vaikee, ihmisen värimuisti on surkea ainakin useammalla. Esim. katsot kotona että tarviit just ton sävysen huivin, maton tms. ja kun olet valitsemassa hurjasta kirjosta värejä ja sävyjä, on useamman pää sekaisin ja palaat kotiin tyhjin käsin. Olen myös seurannut mielenkiinnolla juurikin tätä haastetta ja miten erilaisia sävyjä kynsiltä löytyy. Tykkään sun valinnasta ja toteutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nailOxtail! On joo vaikea... Toisaalta ehkä yksi niistä asioista elämässä, mistä ei todellakaan kannattaisi ottaa stressiä tai vaivata sillä päätään - saakoon kaikki nähdä turkoosin (ja kaikki muutkin mahdolliset värit) juuri sen värisenä kuin haluavat :D

   Poista

Kiitos kommenteista ja päiväni piristyksestä!

Comments and ideas are more than welcome and can really make my day, thank you!

You Might Also Like

Labels - brands